story

Computer Science & Information Technology

image of sneha 15

1. Which of the following is the first calculating device?

  1. Abacus
  2. Calculator
  3. Turing Machine
  4. Pascaline

Answer: A

2. Who invented mechanical calculator called Pascaline?

  1. Charles Babbage
  2. Blaise Pascal
  3. Alan Turing
  4. Lee De Forest

Answer: B

3. Who among the following considered as the 'father of artificial intelligence'?

  1. Charles Babbage
  2. Lee De Forest
  3. John McCarthy
  4. JP Eckert

Answer: C

4. Which was the world's first successful electronic computer?

  1. PARAM
  2. CRAY-1
  3. Pascaline
  4. ENIAC electronic Numerical Integrator and computer

Answer: D

5. Who among the following used the term computer worm for the first time?

  1. John Brunner
  2. Alan Turing
  3. John McCarthy
  4. JP Eckert

Answer: A



6. Which was first virus detected on ARPANET, the forerunner of the internet in the early 1970s?

  1. Exe Flie
  2. Creeper Virus
  3. Peeper Virus
  4. Trozen horse

Answer: B

7. Find out the correct definition of Wide Area Network (WAN)?

  1. It is a programming language with strong abstraction from the details of the computer.
  2. It is a collection of computers interconnected with each other through cables to share their data, information and other common hardware resources.
  3. A computer network that covers a broad area (i.e., any network, whose communications links cross metropolitan, regional or national boundaries).
  4. A computer network covering a small physical area like a home, office or small groups of buildings, such as a school or an airport.

Answer: C

8. Select the example of application software of computer:

  1. Ms Word
  2. Ms Excel
  3. Both A and B
  4. MS-DOS

Answer: C

9. Which of the following is also called translator?

  1. Data representation
  2. MS-DOS
  3. Operating System
  4. Language Processor

Answer: D

10. How the quality of printer is measured?

  1. Alphabet per strike
  2. Words per Inch
  3. Strike per Inch
  4. Dots per Inch

Answer: D