story

Indian Parliaments

1. The first Governor General of India was ?

  1. Rajaji
  2. Lord Canning
  3. Warren Hasting
  4. Lord Mount Batten

Answer: C

2. The President of the Constituent Assembly was ?

  1. Dr.K.M.Munshi
  2. Dr.B.R.Ambedkar
  3. Jawaharlal Nehru
  4. Dr.Rajendra Prasad

Answer: D

3. The term of a State Governor is:

  1. 3 years
  2. 4 years
  3. 5 years
  4. 6 years

Answer: C

4. The Election Commissioner can be removed by:

  1. Prime Minsiter
  2. Home Minister
  3. The President
  4. The Parliament

Answer: D

5. Indian Constitution has been divided under :

  1. 10 parts
  2. 20 parts
  3. 24 parts
  4. 6 parts

Answer: C



6. The Indian National Army was founded by :

  1. Gandhiji
  2. Netaji Subash Chandra Bose
  3. Bala Gangadhara Tilak
  4. Gopala Krishna Gokhale

Answer: B

7. The Election Commission is constituted :

  1. every year
  2. every five years
  3. for every general election
  4. it is a permanent body

Answer: D

8. The first President of India was :

  1. Mr.Sanjiva Reddy
  2. Dr.Rajendra Prasad
  3. Dr.V.V.Giri
  4. Dr.Zakir Hussain

Answer: B

9. The first viceroy of India was :

  1. Rajaji
  2. Lord Canning
  3. Lord Mount Batten
  4. Warren Hastings

Answer: B

10. The first Afghan king who ruled from Delhi was:

  1. Sultan Lodi
  2. Ibrahim Lodi
  3. Mahmud Lodi
  4. Bahbul Khan Lodi

Answer: C