story

One Word Answer on General Science

image of sneha3

101. What is the chemical name of baking soda?

Answer:Sodium bicarbonate

102. What is sodium carbonate commonly known as?

Answer:Washing soda or soda ash

103. What is sodium chloride?

Answer:Table salt

104. What is table sugar?

Answer:Cane sugar (Sucrose)

105. What is the element present on lead pencils?

Answer:Carbon (graphite)

106. Which gas is found in soda water?

Answer:Carbon dioxide?

107. What is the solvent of gold?

Answer:Aquaregia

108. Name the chemical assed to make tooth pastes white?

Answer:Titanium dioxide

109. Which chemical is the reason behind the brown colour of human faces?

Answer:Bilirubin

110. Which chemical is called Chile Salt peter?

Answer:Sodium Nitrate

111. Which Vitamin is called niacin?

Answer:Vitamin B3

112. Which element is excreted through human sweat?

Answer:Sulphur

113. Pollution of water bodies by which element causes Minamata disease?

Answer:Mercury



114. What is marsh gas?

Answer:Methane

115. What is the chemical name of Chinese salt?

Answer:Monosodium glutamate

116. Which is the purest form of carbon?

Answer:Graphite

117. Which is called white poison?

Answer:Sugar

118. Which is the simplest sugar?

Answer:Glucose

119. What is the biological polymer in paper?

Answer:Cellulose

120. What is the chemical name of Vitamin E?

Answer:Alpha tocopherol

121. Which Vitamin is also known as retinol?

Answer:Vitamin A

122. What is Calciferol?

Answer:Vitamin D

123. What is the other name of thiamine?

Answer:Vitamin B1

124. Accumulation of which chemical leads to kidney stones?

Answer:Calcium Oxalate

125. Which heavy metal causes Itai Itai disease?

Answer:Cadmium

126. Which chemical was used earlier for giving anesthesia to patients?

Answer:Diethyl ether