story

Geography

image of Sneha4

1. Study of the Universe is known as ?

  1. Sociology
  2. Cosmology
  3. Universology
  4. Petology

Answer: Option B

2. Approximately how many Galaxies are there ?

  1. 10 Billion Galaxies
  2. 100 Billion Galaxies
  3. 1000 Billion Galaxies
  4. 10000 Billion Galaxies

Answer: Option B

3. Big Bang theory explains ?

  1. Origin of Universe.
  2. Origin of Sun.
  3. Laws of physics.
  4. None of above.

Answer: Option A

4. Big Bang was an explosion that occurred ?

  1. 10 Billion years ago
  2. 15 Billion years ago
  3. 20 Billion years ago
  4. 25 Billion years ago

Answer: Option B

5. Which is correct order of solar system starting from Sun ?

  1. Mercury, Venus, Earth, Mars, Jupiter, Saturn, Uranus, Neptune
  2. Mercury, Venus, Earth, Mars, Jupiter, Saturn, Neptune, Uranus
  3. Mercury, Venus, Mars, Earth, Jupiter, Saturn, Neptune, Uranus
  4. Mercury, Venus, Earth, Jupiter, Mars, Saturn, Uranus, Neptune

Answer: Option A



6. Which Planet is dwarf planet:

  1. Mercury
  2. Pluto
  3. Mars
  4. Uranus

Answer: Option B

7. Diameter of Sun is ?

  1. 12 Lakh kms
  2. 13 Lakh kms
  3. 14 Lakh kms
  4. 15 Lakh kms

Answer: Option C

8. Which are the main gases present in Sun ?

  1. Hydrogen and Helium
  2. Hydrogen and Argon
  3. Argon and Helium
  4. Hydrogen and Carbon Diaoxide

Answer: Option A

9. Surface temperature of Sun is about ?

  1. 5000 degree celsius
  2. 5505 degree celsius
  3. 6000 degree celsius
  4. 6500 degree celsius

Answer: Option B

10. Which planet is biggest in size in solar system ?

  1. Mercury
  2. Venus
  3. Neptune
  4. Jupiter

Answer: Option D