story

Geography

88. Which of the following rivers does not flow into the Arabian Sea?

  1. Tungabhadra
  2. Sabarmati
  3. Mandovi
  4. Narmada

Answer: A

89. Which of the following is the highest peak of Satpura Range?

  1. Gurushikhar
  2. Dhupgarh
  3. Pachmarhi
  4. Mahendragiri

Answer: B

90. The Thummalapalle mine which is considered to have one of the world’s largest reserves of 1.50 lakh tonnes of uranium is located in which among the following Indian States?

  1. Karnataka
  2. Andhra Pradesh
  3. Tamil Nadu
  4. Kerala

Answer: B

91. Tropic of Cancer passes through which of the following group of Indian States:

  1. Gujarat, MP, Chattisgarh, Manipur
  2. Rajasthan, Jharkhand, West Bengal, Mizoram
  3. UP, MP, Bihar, Jharkhand
  4. Maharashtra, Chattisgarh, Orissa, Andhra Pradesh

Answer: B

92. The land frontier of India is about 15200 KM. Which of the following countries shares the largest border length with India:

  1. Bangladesh
  2. Pakistan
  3. china
  4. Nepal

Answer: A



93. The lacustrine deposits of Kashmir called ‘Karewas’ are known for :

  1. Saffron Cultivation
  2. Terrace farming
  3. Apple Orchards
  4. Jhum Cultivation

Answer: A

94. Which of the following Mountain passes forms the ‘tri-junction’ of India,China and Myanmar?

  1. Nathu La
  2. Jelep La
  3. Bomdi La
  4. Diphu

Answer: D

95. Which of the following mountain ranges form a dividing line between the Ganges Plain and the Deccan Plateau?

  1. Aravalli
  2. Vindhya
  3. Satpura
  4. Ajanta

Answer: C

96. The famous hill-station ‘Kodaikanal’ lies in :

  1. Nilgiri hills
  2. Palani hills
  3. Cardamom hills
  4. Javadi hills

Answer: B

97. The Andaman and Nicobar Islands are submerged parts of mountain range called:

  1. Arakan Yoma
  2. Pegu Yoma
  3. Askai Chin
  4. Tien Shan

Answer: A