story

History

11. Under an agreement with which of the following countries did Subhas Chandra Bose organize the Indian soldiers, taken as prisoners by the Axis Powers, into the Azad Hind Fauj?

  1. China
  2. Germany
  3. Italy
  4. Japan

Answer: Option D

12. We hear of two envoys being sent to the Roman kings, one in 27-28 AD to the court of Augustus and the other in 110-20 AD to the court of:

  1. Cartius
  2. Trajan
  3. Nero
  4. Brutus

Answer: Option B

13. The use of Kharoshti in ancient Indian architecture is the result of India's contact with:

  1. Central Asia
  2. Iran
  3. Greece
  4. China

Answer: Option C

14. Vaikhanasa the five-fold conception of Vishnu consists of :

  1. Brahman
  2. Purusha
  3. Prakriti
  4. Satya
  5. Achyuta
  6. Aniruddha
  7. I, II, III, IV and V
  8. II, III, IV, V and VI
  9. I, II, IV, V and VI
  10. I, III, IV, V and VI

Answer: Option D

15. The troops raised by the emperor but not paid directly the state and place under the charge of mansabadars were know as:

  1. Walashahi
  2. Barawardi
  3. JCumaki
  4. Dakhili

Answer: Option D



16. The treaty of Mangalore was signed between:

  1. The English East India Company and Haidar Ali
  2. The English East India Company and Tipu Sultan
  3. Haidar Ali and the Zamorin of Calicut
  4. The French East India Company and Tipu Sultan

Answer: Option B

17. To conquer and annex Peshawar and Punjab, Mahmud of Ghazni defeated:

  1. Ghurids
  2. Arabs
  3. Karkotakas
  4. Hindushahis

Answer: Option D

18. To which professions earlier leaders who struggled for freedom of India mainly belonged?

  1. Lawyers
  2. Teachers
  3. Journalists
  4. All of the above

Answer: Option D

19. The victories of Karikala are well portrayed in:

  1. Palamoli
  2. Aruvanad
  3. Pattinappalai
  4. Padirrupattu

Answer: Option C

20. Todar Mal was associated with:

  1. Music
  2. Literature
  3. Finance
  4. Law

Answer: Option C