story

Indian History

image of Sneha6

1. What was the time period of Indus Civilization / Harappan Civilization ?

  1. 2400 BC - 1700 BC
  2. 2400 BC - 1750 BC
  3. 2500 BC - 1700 BC
  4. 2500 BC - 1750 BC

Answer: Option D

2. Which was the largest site of Indus Civilization ?

  1. Mohenjodaro
  2. Lothal
  3. Chanhudaro
  4. Dholavira

Answer: Option A

3. Which was the largest Indian site of Indus Civilization ?

  1. Mohenjodaro
  2. Lothal
  3. Chanhudaro
  4. Dholavira

Answer: Option D

4. Indus people were first to produce cotton in the world ?

  1. TRUE
  2. FALSE

Answer: Option A

5. Which two Indus sites found in Afghanistan ?

  1. Lothal and Daimabad
  2. Shatughai and Dainabad
  3. Shatughai and Mundigaq
  4. Mundigaq and Daimabad

Answer: Option C



6. Which was the ancient port of Indus Civilization ?

  1. Harappa
  2. Lothal
  3. Dholavira
  4. Surkotada

Answer: Option B

7. Vedic Culture was from:

  1. 1500 BC to 600 BC
  2. 1450 BC to 550 BC
  3. 1400 BC to 500 BC
  4. 1300 BC to 400 BC

Answer: Option A

8. Which is the oldest text in the world ?

  1. Yajur Veda
  2. Atharva Veda
  3. Rig Veda
  4. Sama Veda

Answer: Option C

9. How many Mandalas Rig Veda contains ?

  1. 9 Mandalas
  2. 10 Mandalas
  3. 11 Mandalas
  4. 12 Mandalas

Answer: Option B

10. Which veda is important for Indian Music ?

  1. Sama Veda
  2. Yajur veda
  3. Atharva Veda
  4. Rig Veda

Answer: Option A