story

Physics

image of sneha

1. What is the full form of ASLV?

  1. Augmented Satellite Launch Vehicle
  2. Automatic Satellite Launch Vehicle
  3. Aero Space Launch Vehicle
  4. Area Satellite Launch Vehicle

Answer: A

2. Which is India's first experimental satellite launch vehicle?

  1. ASLV
  2. GSLV
  3. SLV 3
  4. None of these

Answer: C

3. Which type of fuel is used by GSLV in its operations?

  1. Only solid fuel
  2. Only liquid fuel
  3. Liquid in first stage and solid in second stage
  4. Solid in first stage and liquid in second stage

Answer:D

4. When The Indian Space Research Organisation (ISRO) was set up?

  1. 1962
  2. 1969
  3. 1972
  4. 1952

Answer: B

5. Where is the Headquarter of ISRO?

  1. Chandipur
  2. Bengaluru
  3. Mahendragiri
  4. Chennai

Answer: B



6. Which of the following is NOT true about Indian space research?

  1. The first satellite launched in India was Aryabhatta.
  2. Great scientist Dr. Vikram Sarabhai is known as the father of Indian space research.
  3. ISRO was set up in 1962.
  4. IRSO reports to Department of Space, India

Answer: C

7. IRNSS is a ……………..

  1. Navigation satellite.
  2. Space mission.
  3. MARS mission.
  4. Geo stationary satellite.

Answer: A

8. Who was the india’s first man/women in the space?

  1. Rajesh Sharma
  2. Rakesh sharma
  3. Kalpana chawla
  4. Sunita Williams

Answer: B

9. Satish Dhawan Space Centre (SDSC), SHAR is situated at……

.
  1. Bangaluru
  2. Mahendragiri
  3. Ahmedabad
  4. Sriharikota

Answer: D

10. What was the Chandrayan I……..

.
  1. An earth observation satellite
  2. Lunar Probe
  3. Navigation satellite
  4. Geo stationary satellite

Answer: B